Wedstrijdtijd

Judo is een van oorsprong Japanse zelfverdedigingskunst. In de wedstrijdsport strijden twee judoka’s vier minuten tegen elkaar op de tatami. Het begin van een judowedstrijd wordt aangegeven door het commando hajime. De wedstrijdtijd loopt continu door en kan alleen onderbroken worden door een stopcommando van de scheidsrechter: mate. Na mate start de wedstrijd en tijd weer door het commando hajime.

Als een wedstrijd na vier minuten eindigt in een gelijke stand, wordt de wedstrijd verlengd. De scores of straffen die al op het scorebord zijn geplaatst, blijven staan. De scheidsrechter laat de kleding van de judoka’s in orde maken en roept hajime om de wedstrijd weer te laten beginnen. Deze verlenging wordt de golden score genoemd. De golden score gaat net zo lang door tot één van de judoka’s een score maakt of bestraft wordt.

Judoscores

In een judowedstrijd probeert de ene judoka de andere judoka op de rug te werpen. De scheidsrechter beoordeelt de landing van de worp en kan daarbij twee scores toekennen.

  • Ippon: de hoogste score. Als de tegenstander vol en direct op de rug wordt geworpen.
  • Waza-ari: de laagste score. Deze wordt gegeven als de tegenstander niet rechtstreeks op de rug valt, maar bijvoorbeeld op de zij of van de zij naar de rug rolt.
    Wanneer de scheidsrechter een ippon toekent is de wedstrijd direct afgelopen.

Daarnaast kan een scheidsrechter een straf uitdelen aan een judoka. In een judowedstrijd kunnen twee soorten straffen voorkomen:

  • Shido: een lichte overtreding.
  • Hansoku-make: voor zware overtredingen.

Een judoka die wordt bestraft met hansoku-make heeft de wedstrijd verloren. Zijn tegenstander is dan automatisch winnaar. Soms kan dit ook het einde van het toernooi betekenen voor de judoka. Bijvoorbeeld wanneer hij.zij een handeling heeft verricht die de tegenstander kan verwonden of handelingen die in strijd zijn met de geest van de judosport. De lichte overtredingen (shido’s) worden bij elkaar opgeteld. De 3e shido wordt automatisch hansoku-make, waarbij dus ook de wedstrijd voorbij is.

Meer weten over de spelregels van judo? Kijk hier voor meer informatie.

Wil jij The Hague Grand Prix bezoeken?  Bestel dan je kaarten hier!

To search, begin typing