Roy Meyer sluit Grand Prix Den Haag af met goud - The Hague Grand Prix

19/11/2017

Het was een geweldige laatste dag van de The Hague Grand Prix met een drie gouden, één zilveren en vier bronzen plakken voor Nederland. Het toetje was bewaard als laatste finale, goud voor Roy Meyer die het publiek lekker gek maakte met zijn zege.

In de klasse tot 78kg zag Nederland een droomfinale tussen Guusje Steenhuis en Marhinde Verkerk. Het werd een slijtageslag tussen de twee landgenoten die tot diep in de verlenging doorging. Uiteindelijk was het Guusje Steenhuis die er met het goud vandoor ging. Ook was er nog brons voor Karen Stevenson in deze gewichtsklasse. Ook was er goud voor Tessie Savelkouls in haar gewichtsklasse boven 78kg. Ze was de favoriet, maar was dan ook verreweg de beste. In de finale versloeg ze Sandra Jablonskyte uit Litouwen.

Drie gouden medailles waren er te verdelen bij de mannen, te beginnen onder 90kg waar Jesper Smink de gevierde man was voor de Nederlanders. Smink had een superdag met drie zeges op gerenommeerde judoka’s. Hij bereikte de halve finale door een mooie zege op Nikoloz Sherazadishvili. De Rus Magomed Magomedov blokkeerde een sensatie naar de finale, maar in de strijd om het brons verraste Smink nogmaals. De Duitse kampioen Eduard Trippel werd verslagen en een onverwacht brons voor Jesper Smink tot 90kg. Het goud ging naar Servië waar world ranking aanvoerder Aleksandar Kukolj de Rus Magomed versloeg. De specialist van de grondtechnieken verstevigt hiermee zijn leidende positie. Aan het einde van het jaar ontvangen de ‘World Ranking leaders’ allen 50,000 dollar.

Michael Korrel is op dit moment ook nog nummer 1 tot 100kg, maar zijn feestje werd verstoord door de Zweed Joakim Dvarby die Korrel versloeg in de halve finale. De Zweed kende een uitstekende dag en was een verrassende finalist. De winnaar werd de Rus Kazbek Zankishiev, een lastig baasje die vandaag ongenaakbaar was. Korrel verwende het publiek, ondanks zijn nederlaag in de halve finale met zijn glimlach. Voor het brons ging Korrel de strijd aan met Ferdinand Ansah die het lang volhield tegen de nummer 1 van de wereldranglijst. In de golden score moest Ansah met zijn derde straf de overwinning geven aan de Oosterbeeker.

Het toetje vandaag was voor Roy Meyer, hij won het goud tot 100kg. De showman versloeg de grote Pool Maciej Sarnacki. Daar is Roy een kleintje bij, maar de man uit Breda kreeg alle steun van het publiek en was tegen Sarnacki te beweeglijk en te slim. Meyer gaf de wazari voorsprong niet meer uit handen en de handen gingen omhoog, het duimpje omhoog en de buit is binnen. Een mooie afsluiting na een moeilijke periode voor Meyer. Zijn gezin op het podium en de tranen vloeiden rijkelijk, maar Roy blijft altijd lachen. Hij vierde het feestje met publiek.

Nederland heeft het medailleklassement overtuigend gewonnen met vijf maal goud en twaalf medailles in totaal. Rusland, Mongolië en Kosovo wonnen allen twee gouden medailles. Vooral bij de dames was Nederland overtuigend met vier maal goud en acht medailles.

To search, begin typing