Nederlandse fans worden verwend op dag 2 - The Hague Grand Prix

18/11/2017

Nederland behaalde twee hele dikke gouden plakken op dag twee van de The Hague Grand Prix. Juul Franssen zorgde voor een waanzinnige terugkeer in het judo. In oktober 2016 eindigde ze met goud bij de Grand Slam in Abu Dhabi en vandaag keerde ze terug met goud in Den Haag na een zware periode zonder wedstrijdjudo. Daarnaast was er goud voor Kim Polling in een Nederlandse finale. Het was de droomfinale tussen haar en Sanne van Dijke, de huidige Europees kampioen. Een echte clash werd het niet, want Polling maakte al heel snel duidelijk dat ze het goud wilde opeisen en overklaste Van Dijke die net terugkomt van een blessure.

Dat Franssen goud won was eigenlijk een wonder, want het echte wedstrijdritme ontbreekt na 13 maanden zonder wedstrijdjudo. Ze was dan ook steen-kapot na haar eerste zege, maar ze pikte goed aan en versloeg in de halve finale Sanne Vermeer, wellicht het grootste judo talent van Nederland. In de finale wachtte de ervaren Alice Schlesinger en na slopende partij was het Franssen die het goud binnensleepte. Sanne Vermeer won het brons. De bloemen werden uitgereikt door de Haagse Anicka van Emden die op de spelen brons won in dit gewicht, dus dat was ook voor Franssen natuurlijk geweldig. De omhelsingen zeggen genoeg bij zo’n officieel moment.

Polling was de hele dag scherp en liet er in veel van haar partijen geen gras over groeien. Ook Van Dijke maakte diepe indruk op zaterdag. Vooral haar zege op de bronzen medaille winnaar in Rio, Laura Vargas Koch (DUI) was indrukwekkend. Maar in de finale was Polling verreweg de beste vandaag tot 70kg.

Bij de mannen was Frank de Wit de grote favoriet in de klasse tot 81kg. Al waren de deelnemers niet te onderschatten. In de halve finale tegen de Rus Ivan Vorobev ging het mis. De Wit kreeg in de verlenging zijn tweede penalty en werd verwezen naar de strijd om het brons. In de strijd om brons moest de nummer één van de wereldranglijst het opnemen tegen de Iraniër Saeid Mollaei waar hij bij het WK in Boedapest nog van verloor. Het leek goed te gaan tot de Iraniër valk voor tijd toesloeg met een wazari die overging in een houdgreep. Een teleurstelling voor De Wit en dus geen medailles bij de heren vandaag. Het goud ging naar de Rus Ivan Vorobev die de Duitser Dominic Ressel verschalkte met de mooiste ippon van de middag. Ressel troostte zich met een grapje: “Ik kom in elk geval in de highlights video.”

In de klasse tot 73kg was Mongolië super sterk. Khadbaatar Narankhuu won het goud nadat hij in de finale Victor Scvortov uit de Arabisch Emiraten versloeg. Nog een medaille voor Mongolië, Tsogtbaatar Tsend-Ochir versloeg Sam van ’t Westende voor brons en maakte een prachtige salto na afloop. Die viel niet in de punten maar het leverde wel kijkgenot op.

Na twee dagen gaat Nederland nu aan de leiding in het medaille klassement met twee maal goud en éénmaal zilver en brons. Mongolië is tweede met twee gouden plakken en vier maal brons. Zondag kan het niet missen en gaat Nederland dat medaille klassement binnenslepen met veel medaillekansen.

To search, begin typing