Roy Koffijberg wordt publiekslieveling op dag 1 - The Hague Grand Prix

17/11/2017

Op dag één van The Hague Grand Prix was er net geen Nederlands succes. Roy Koffijberg (-60 kg) was dichtbij, maar verloor de uiteindelijk de strijd om brons. Met zijn spectaculaire judo veroverde hij wel de harten van het Nederlandse publiek. En als nummer 252 van de wereld meedoen om de prijzen, was al bovenverwachting voor de jonge judoka. Vandaag werd er ook geen Nederlands goud verwacht, maar toch vermaakte het publiek zich prima met uitstekend judo.

Op de eerst dag viel ook het ijzersterke optreden van twee judoka’s uit Kosovo op. Zowel Distria Krasniqi (-52 kg) als Nora Gjakova (-57 kg) wonnen goud. In Kosovo is judo sport nummer één, dus reken maar dat de beelden van Den Haag daar getoond gaan worden. Kosovo heeft in Majlinda Kelmendi de Olympische kampioen. Zij is een sportheld in Kosovo en deze dames staan te popelen om in haar voetsporen te treden.

Het goud in de klasse tot zestig kilogram ging naar Turkije. Bekir Ozlu pakte het goud in zijn finale tegen de Brit Ashley McKenzie. Ozlu kwam op de Spelen van 2012 nog uit voor Georgië, maar komt sindsdien uit voor Turkije. Vandaag liet hij zien dat ook op zijn 29e hij nog steeds meedoet om de medailles.

Verrassend goud was er voor Mongolië Bashkuu YondonPerenlei in de klasse tot 66kg. Hij versloeg de favoriet uit Rusland Yakub Shamilov die werkelijk fabelachtig op dreef was in zijn weg naar de finale.

Shamilov won zijn eerste twee duels in slechts 15 seconden met prachtige ippons, maar in de finale was hij het vat leeg. Mongolië won goud en daarmee was het Mongoolse volkslied luid te horen vanaf de tribunes tijdens de medailleceremonie aan het einde van de dag.

Interessant was ook het gevecht in de finale tot 48kg tussen de boomlange, net 17 geworden, Daria Bilodid uit de Oekraïne en de kleinste van het stel, Otgontsetseg Galbadrakh, uit Kazachstan. Ook Galbadrakh koos voor de Spelen van Rio om te wisselen van land (van Mongolië naar Kazachstan) en veroverde het Olympische brons in Rio. De kleine Galbadrakh was super dichtbij de winst, maar ook in de golden score, de verlenging, kwamen beiden niet tot scoren. Zo leek het, tot Bilodid in de achtste minuut, dus dubbel zoveel als de reguliere vier minuten toesloeg. Goud voor Bilodid en haar coach die tevens haar moeder is. Een mooi familie verhaal en haar eerste zege in de IJF World Tour.

Morgen lijkt het een Nederlandse dag te worden en gaan er gegarandeerd Nederlandse medailles vallen. Vanaf 10:00 staan de dames en heren in de startblokken met onder meer Frank de Wit, de rentree van Juul Franssen en spektakel tot 70 kilogram met onder meer Sanne van Dijke en Kim Polling.

To search, begin typing