Anicka van Emden blikt vooruit op The Hague Grand Prix - The Hague Grand Prix

16/11/2017

Anicka van Emden stopte na haar bronzen medaille op de Olympische Spelen in Rio. Het was een logisch moment, want met drie EK-medailles, twee WK-medailles, Olympisch brons en negentwintig World Tour-medailles op haar palmares was de cirkel rond. Toch is het ook voor haar speciaal dat er nu een groot internationaal judotoernooi in haar eigen stad wordt gehouden. We blikte kort met haar vooruit op aankomend weekend.

Hoe belangrijk is het voor het Nederlandse judo dat de Grand Prix weer terug is in Nederland?
“Superbelangrijk! Het is echt een gemis dat de Nederlandse Grand Prix van de kalender is verdwenen. Het is goed dat hij weer terug is en niet voor maar één jaar, maar gelijk voor vier jaar. The Hague Grand Prix is een internationaal topjudotoernooi dat in 2018 en 2019 zelfs meetelt voor de Olympische kwalificatie. De Nederlandse judoliefhebber kunnen hun helden nu zeker één per jaar van dichtbij zien en mensen kunnen ervaren hoe leuk judo is! Zo’n mooi evenement in de prachtige Haagse sportcampus geeft de judosport echt een boost.”

Wat maakt judoën in eigen land zo speciaal?
“Het is geweldig als je voor thuispubliek mag judoën! Iedereen staat achter je en je voelt je gesteund door het hele publiek. Dat geeft je echt een extra boost. Ook geeft het eindelijk de kans aan familie, vrienden, kennissen en fans om de judoka’s eens van dichtbij in actie te zien in plaats van via een livestream of op televisie. Mijn mooiste herinnering aan judoën in eigen land is van de Grand Prix in Amsterdam in 2011. Toen won ik goud voor eigen publiek! Al mijn familie, vrienden en collega’s waren erbij. Heel erg leuk en speciaal om dat moment met hen te kunnen delen.”

Wat verwacht je van de Nederlandse judoka’s tijdens de Grand Prix?
“Bijna alle Nederlandse toppers komen in actie dit weekend en daarnaast doen nog judoka’s uit 70 andere landen mee tijdens de Grand Prix. Dat kan niet anders dan spektakel opleveren! Ik denk dat we vooral veel Nederlands succes gaan zien en zo hoort het ook tijdens een thuiswedstrijd. Toppers als Marhinde Verkerk, Frank de Wit en Kim Polling zijn vaak goed voor medailles, maar vergeet ook Europees kampioen Sanne van Dijke niet en Juul Franssen. Zij gaat in Den Haag haar rentree maken! Verder ben ik erg benieuwd naar onze jonge talenten, zoals kersvers Europees- en wereldkampioen bij de junioren Amber Gersjes en andere jonge judoka’s die hun debuut gaan maken op een groot seniorentoernooi. Ik verwacht zeker zes Nederlandse medailles in Den Haag!”

Wat mag je als bezoeker van The Hague Grand Prix niet missen?
“Allereerst mogen de bezoekers het topjudo natuurlijk niet missen, maar naast topsport is er in de Sportcampus Zuiderpark nog veel meer te beleven! Iedereen met een toegangskaart kan bijvoorbeeld meedoen met de masterclass van niemand minder dan voormalig Olympisch kampioen Mark Huizinga en wereldkampioene Yarden Gerbi. En als je altijd al hebt willen weten hoe de Nederlandse topjudoka’s zich voorbereiden vlak voor hun wedstrijd, dan kun je nu op de tribunes in de warming-uphal eindelijk eens kijken hoe dat er aan toe gaat! Ook zullen er diverse meet & greets plaatsvinden. Je kan onder andere mij ontmoeten tijdens de Grand Prix. Kortom, koop vandaag nog je kaarten, neem je judopak mee en dan zie ik je komend weekend in Den Haag!”

To search, begin typing